Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Πως να πετύχει μια κοινωνική ομάδα


 Η ψυχολογία των κοινωνικών ομάδων

Τι είναι κοινωνική ομάδα.
Κοινωνική ομάδα είναι ένα οργανωμένο σύνολο ατόμων ,που επικοινωνούν έχουν κοινούς σκοπούς ,την αίσθηση τους εμείς δηλαδή συνείδηση ότι αποτελούν ομάδα.
Ας ξεκινήσουμε με μια βάση.Ότι  πάντα, ότι είχε σχέση με ομαδική εργασία αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα στην  αποτελεσματικότητα της.
Πάντα ξεκινάμε υπολογίζοντας στους άλλους με τον ίδιο τρόπο που εμείς θα ανταποκριθούμε και μέσα από αυτό τον τρόπο, και τις γνώσεις που εμείς έχουμε. Λανθασμένα κρίνουμε εξ' ιδίων.

Στις ομάδες υπάρχει ένας ανταγωνισμός άτσαλος, γιατί ο καθένας δεν έχει ένα ρόλο ουσιαστικό μέσα στην ομάδα να διεκπεραιώσει.
Έτσι δεν εντάσσεται εύκολα κανείς γιατί δεν γνωρίζει το πνεύμα της ομαδικότητας.
Πρώτα από όλα από εκεί πρέπει να ξεκινάει μια ομάδα σύλλογος η σωματείο. Τους ρόλους !
Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και η φύση το έχει προβλέψει αυτό.
Δείτε τις μέλισσες ,πόσο παραγωγικές είναι και πόσο σεβασμός υπάρχει ανάμεσα σε κάθε μελίσσι. Γιατί η ευφυΐα τους γνωρίζει ότι κάθε ρόλος είναι σημαντικός. Δεν ασχολείται η μια μέλισσα τι κάνει η άλλη ,η κάθε μία ξεχωριστά έχει τον δικό της σκοπό και προς αυτόν κινείται.
Σε μια  θεατρική  παράσταση χρειάζονται όλοι οι ρόλοι το ίδιο με του πρωταγωνιστή του ήρωα. Αν  δεν υπάρχουν οι κατώτεροι ρόλοι δεν θα υπάρξει και πρωταγωνιστής.
Ο καρλ Γιούνγκ  το είχε συνοψίσει θαυμάσια
Είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου αλλά παράλληλα και ο κομπάρσος σε ένα μεγαλύτερο έργο
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η έλλειψη κανόνων, αρχών και  μιας ιεραρχίας ρόλων οδηγεί σε ακανόνιστες μη αποτελεσματικές η καθόλου προσπάθειες η άτονες με αδιαφορία προσπάθειες.

Υπερισχύει το ΕΓΩ του καθένα, και κάποιες φορές ενώ προσπαθεί δεν παίρνει μια αναγνώριση που είναι απαραίτητη. Υπάρχουν συγκρούσεις και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση, έτσι οι περισσότεροι και δικαίως οδηγούνται στην αποστασιοποίηση και την αδιαφορία ,ακόμα και οι πολλοί πρόθυμοι πολλές φορές. Το αίσθημα της αδικίας είναι σύνηθες φαινόμενο και οδηγεί στην απραξία.
Δικαίως επομένως όλοι οι άνθρωποι που συμμετάσχουν αποσύρονται από τις ευθύνες.
Για να πετύχει κάποιο τέτοιο  πόνημα χρειάζονται οι βασικές προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ήδη, και ανακεφαλαιώνω.
Τα μέλη χρειάζονται αρχηγό οδηγό.
Ο αρχηγός χρειάζεται να μην είναι μόνος να έχει ένα υπαρχηγό.Να μοιράζεται τους προβληματισμούς του και να συμβουλεύεται αλλά να έχει και αντικαταστάτη. Και εκεί οι ρόλοι είναι λεπτών ισορροπιών. Πάντα ο αρχηγός είναι ένας και επιβάλλεται ο σεβασμός. Αλλά και κανείς άλλος δεν έχει την αίσθηση της υποδούλωσης  αλλά της προσφοράς. Αυτό εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμό από τον αρχηγό. Πρόεδρο η όπως αλλιώς μπορεί να οριστεί χωρίς ασφαλώς ούτε να δίνει την έννοια της εξουσίας  ,αλλά ούτε και να υφίσταται. Σίγουρα χρειάζεται να υπάρχει και μια γραμματειακή διαδικασία που χωρίς αυτή την νευραλγική δουλειά τίποτα δεν θα είναι αποτελεσματικό όσο θα έπρεπε.
Είναι  σημαντικά τα άτομα που είναι στη γραμματεία και το λογιστήριο .
Για ροή και διαφάνεια στα πρακτικά ζητήματα και τα οικονομικά.
Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα , πλάνο ημερήσιο εβδομαδιαίο μηνιαίο ετήσιο.
Όλα τα μέλη θα ενημερώνονται με ανακοινώσεις.
Οι οικονομικές εισφορές θα πρέπει να είναι αυστηρά τυπικό μέρος, και από το Δ.Σ και από πλευράς μελλών.
το Δ.Σ θα πρέπει να έχει πίνακες ενημερωτικούς για τις δαπάνες ,και τα μέλη θα πρέπει να είναι συνεπείς στις οικονομική του συμμετοχή.
Επίσης κάτι πάρα πολύ βασικό είναι οι λόγοι που δημιουργείται μια κοινωνική ομάδα.
Ξεκάθαροι λόγοι της δημιουργίας της και με στόχους.
Επίσης πολύ βασικό !!Ποιοι θα κάνουν τι !
Οι ρόλοι θα μοιραστούν κατ' επιλογή τι ταιριάζει η είναι εφικτό για τον καθένα.
Φυσικά αλληλοσεβασμός σε κάθε άτομο, μέλος η επισκέπτη είναι επίσης μια από τις βασικές αρχές.
Και εδω η αυτογνωσία παίζει ρόλο επίσης και  είναι μια θαυμάσια ευκαιρία μέσα από την ομαδικότητα να εξελίσσονται τα μέλη.
Μια φιλοσοφική και ψυχολογική προσέγγιση όλων των καταστάσεων  πάντα βοηθάει.
Καλή επιτυχία σε όσους ξεκινούν να δημιουργήσουν μια ωφέλιμη κοινωνική ομάδα. Ήδη αυτό σαν αρχή είναι από μόνο του κάτι πολύ σπουδαίο. Συγχαίρω τους ανθρώπους που είναι ανήσυχοι και δημιουργικοί και δεν θέλουν αυτό να το περιορίσουν στο ατομικό καλό .
Άλλωστε οι πιο εξελιγμένοι οι πιο ανοιχτοί και διορατικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι.
«Το ατομικό καλό βρίσκεται μέσα στο συλλογικό καλό»
Και αυτοί οι άνθρωποι παρότι φαίνονται έντονες προσωπικότητες είναι άνθρωποι έντιμοι με ευαισθησίες και τους αρκεί η αναγνώριση και ο σεβασμός. Το δικαιούνται  γιατί κάνουν κάτι προσφέρουν έργο υπηρεσία και σε άλλους!!Ποτέ μια κοινωνική ομάδα που ξεκίνησε με αγαθές προϋποθέσεις δεν ξέρει κανείς πόσο πραγματικά μπορεί να ωφελήσει. Άνθρωποι που είχαν μέσα τους ένα εύφλεκτο υλικό το πυροδότησαν και έδωσαν μεγάλο έργο στους  συνανθρώπους. Ένα παράδειγμα  ο Πάτερ Αντώνιος που δημιούργησε την κιβωτό από το τίποτα. Και βέβαια υπάρχουν  στο διαδίκτυο πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι που  κατάφεραν να προσφέρουν κάτι στο συλλογικό καλό .Πάντα κατά την δική μου γνώμη από την δική μου εμπειρία.Και χρειάζεται αγάπη ανάμεσα στα μέλη γιατί αυτή δυναμώνει και οχυρώνει την προσπάθεια από κακοπροαίρετους  εισβολείς.
Συνηθίζω να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου πιστεύοντας ότι πάντα το βίωμα είναι πολύ   σημαντικό στην πνευματική παιδεία μας.
Καλή επιτυχία


Κατσάτου Κατερίνα
Ενεργειακή ψυχολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λιγα απο τα ερασιτεχνικά έργα μου

  Λιγο χρώμα σε καμβά ενεργοποιεί την χαρά της δημιουργίας!