Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ο θεός ,ο δρόμος ,το νόημα

 Παρασκευή 5 -1- 17 
       Ο Θεός, ο Δρόμος ,το Νόημα της ζωής.


1.       Ποιός είναι ο δρόμος μου?
2.       ποιός είναι ο θεός ?
3.       Τι Είναι το νόημα της ζωής?

Ξανά ξυπνάς και λες. Ευχαριστώ που ξύπνησα που είμαι καλά. Το λες ,ναι .Το λες από την καρδιά σου ?Από τα βάθη της ?

Ευγνωμοσύνη

Είσαι δυστυχισμένος ? Αν ναι,πως μπορείς  μέσα από την δυστυχία  να είσαι ευγνώμων?  

Που πάω ? Ξανά έχασα τον δρόμο μου? Ποιόν δρόμο μου ? Ήταν ο δικός μου? Βάδιζα στον δικό μου? Η περπατούσα δίπλα σε ένα άλλον στο δικό του δρόμο?
Αντλείς χαρά από την ίδια την ζωή? Από την ύπαρξη σου? Έτσι λένε οι σοφοί.
Και εσύ ?Συμφωνείς? Και αν συμφωνείς, γιατί συμφωνείς? Προσδιόρισε το.
Και αν διαφωνείς ?Γιατί διαφωνείς ?Προσδιόρισε το.
Πολλά ερωτήματα ,πάρα πολλά! Θέλει δουλειά !Θέλει προσπάθεια  να βρεις τις απαντήσεις Συχνά είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι, και αυτό το ξεμπέρδεμα χρειάζεται δυο ανθρώπους ,δυο ψυχές,  ο ένας να προσπαθεί, και ο άλλος να είναι ο  βοηθός!
Για το θεό :
Λέει ο Καζαντζάκης Ε, κακομοίρη άνθρωπε, είπε δυνατά, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις· το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πια πολύ αργά
Ναι έτσι πιστεύω και εγώ, και εσύ  αλλά γιατί το ξεχνάμε ?Το πιστεύω με το να το  νοιώθω, να το βιώνω όμως διαφέρει !!

Για τον δρόμο:
Σωκράτης :Που πάω από έρχομαι και που θέλω να πάω? Το βασικό ερώτημα στην αυτογνωσία ,στο <<γνώθι σαυτόν >>
Τι συμβαίνει με αυτόν τον δρόμο ? Της αυτογνωσίας ? Τελειώνει ποτέ?  Έχει τέρμα?
Με αυτά τα τρία βασικά ερωτήματα ξεκινάς ένα ταξίδι τώρα....
Ένα ταξίδι αναζητήσεων, αμφισβήτησης σε ότι έχεις διδαχτεί έως τώρα, επαναπροσδιορισμός των γνώσεων σου ,ανακατάταξη και διαδικασία διαλογής.
Οι άνθρωποι που αμφισβήτησαν τα πάντα και τους πάντες , με σκοπό την προσωπική τους αναζήτηση, και την προσωπική τους εξέλιξη έκαναν μια νέα αρχή, και έγιναν ακόμη καλύτεροι άνθρωποι,  πρώτα, πρώτα  για τον εαυτό τους ,διότι όλα τα καλά αρχίζουν  με αυτόν. Τον εαυτό! Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι να αλλάζει μέσα του ο άνθρωπος αν δεν το βιώσει ο ίδιος! Όταν αλλάζει αφού έχει προηγηθεί ένα καλό ξεκαθάρισμα των παραπάνω, αφού έχει αναδομηθεί κάθε περιορισμένη πεποίθηση, αφού έχει ελευθερωθεί από ενοχές και φόβους ,κυρίως του θανάτου και της απώλειας τότε εσωτερικά υπάρχει ένα έντονο φώς ,τόσο έντονο που  η λάμψη του δεν περιορίζεται στο εσωτερικό,  εκπέμπεται  διαχέεται και γίνεται ορατό και από τους άλλους.
Κάποιοι όμως συνηθισμένοι στα σκοτάδια στην ψευδή αίσθηση ότι είναι ασφαλής εκεί δεν θέλουν αυτό το φως. Το αποφεύγουν ,έτσι αποφεύγουν και τον φωτεινό άνθρωπο,
Αλλά άλλοι άνθρωποι πιο ανοιχτοί και ευέλικτοι είναι πρόθυμοι και  θέλουν να  το δουν από πιο κοντά ,να πάρουν από την ζεστασιά του. Την λάμψη του την διαύγεια του.
Να τον μιμηθούν να αναζητήσουν το δική τους σπίθα που περιμένει το εύφλεκτο υλικό για να ανάψει μια δυνατή φωτιά στο πνεύμα τους.
Όταν ο άνθρωπος καθαρίσει  την ψυχή του, ξεδιαλύνει τους φόβους του, γίνεται πολύ πιο χρήσιμος και αυτό τον κάνει να είναι πιο υγιής σωματικά και πνευματικά, και η πνευματικότητα του ,η νέα συνειδητότητα του είναι μεταδοτική, και ό ίδιος είναι πρόθυμος να μοιραστεί  με ψυχική γενναιοδωρία ότι γνωρίζει .Ότι έμαθε  έως τώρα .

Και κάτι ακόμα που πιστεύω ότι αυτό είναι το ζητούμενο αυτό είναι το ''εύρημα'' αυτός είναι ο κρυμμένος θησαυρός του κάθε ανθρώπου χωρίς εξαίρεση ,αφορά τον καθένα μας
όλους μικρούς και μεγάλους, ανεξαρτήτως φύλου, και  χρώματος .
Αυτό το ΕΥΡΗΜΑ είναι η  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ!
Και εδω ταιριάζει το κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν.

Ο δημιουργός, δημιούργησε δημιουργούς! Δεν ήθελε κάτι λιγότερο ,ήθελε τα παιδιά του να γίνουν οι μικροί θεοί, αλλά χωρίς έπαρση χωρίς αλαζονεία ,με γνώμονα την αγάπη και μόνο.
Αλλά του δώρισε και την ελεύθερη επιλογή. Η ελευθερία να επιλέξει  τι θέλει  είναι και αυτό θεϊκό δώρο. Η διαφορά είναι ότι  κάνει επιλογές στην ζωή του, για την ζωή του , ο άνθρωπος ανάλογα με την πνευματική μόρφωση. Όχι με την εκπαίδευση.Αυτό μάθαμε και αποδείχτηκε από πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν λάβει παιδεία ,και γνώσεις  δεν αρκεί.   

Κατερίνα Κατσάτου
Ενεργειακή ψυχολογία -Ψυχοθεραπεία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λιγα απο τα ερασιτεχνικά έργα μου

  Λιγο χρώμα σε καμβά ενεργοποιεί την χαρά της δημιουργίας!